E-Ticaret veya elektronik ticaret, mal ve hizmetlerin internet üzerinden ticaretidir. E-ticaret yazılımları, ilk olarak 2000’li yıllar itibariyle kullanılmaya başlanmış ve 2020 de epey yaygınlaşmıştır. 2000’li yıllarda itibariyle yaygınlaşmaya başlayan E-ticaret siteleri 2023 yılı itibari ile, yani günümüzde ortalama, Türkiye’de alış veriş yapanların sayısı 200 milyonun üstündedir.
E-ticaret, insanların perakende olarak bir şeyler alıp sattığı birçok yoldan biridir. Bazı şirketler yalnızca online ürün satar, ancak çoğu için e-ticaret, fiziksel mağazaları ve diğer gelir akışlarını içeren daha geniş bir stratejinin parçası olan bir dağıtım kanalıdır. Her iki durumda da e-ticaret, yeni başlayanların, küçük işletmelerin ve büyük şirketlerin ürünlerini geniş ölçekte satmalarına ve dünya çapındaki müşterilere ulaşmalarına olanak tanır.
Neden? E-ticaret Tercih Ediliyor
E-ticaret sitelerinin günümüzde bu kadar çok tercih edilmesinin birçok nedeni vardır. Bunların başında yapılan birçok kampanya ve indirim ile birlikte son kullanıcının aradığı ürünleri çok daha ucuza satın alınabilmesidir. E-ticaret sitelerinin kategorilerinde çok fazla seçeneğin olması da en büyük avantajlardan biridir. Aynı zamanda alıcılara kredi kartı ile taksitle ödeme, kapıda ödeme ve EFT / Havale gibi farklı ödeme seçenekleri sunulmaktadır.
E-Ticaret Sitesi Kurmak İçin Gerekenler Nelerdir?
Bir e-ticaret web sitesi, internetteki dijital vitrininizdir. Alıcı ve satıcı arasındaki alışverişi kolaylaştırır. Ürünlerinizi sergilediğiniz ve online müşterilerinizin seçimlerini yaptığı sanal alandır. Web siteniz, online iş kanalınız için ürün rafları, satış personeli ve yazar kasa görevi görür.
E-Ticaret Türleri Nelerdir?
E-ticaret, online kanallardan alışveriş yapmanın çeşitli yollarından biridir. E-ticaret dünyasını şekillendiren birkaç yaygın iş modeli vardır:
- B2C – İşletmeler bireysel tüketicilere (son kullanıcılara) satış yapar. En çok tercih edilen modeldir.
- B2B – İşletmeler diğer işletmelere satış yapar. Genellikle alıcı, ürünleri tüketiciye yeniden satar.
- C2B – Tüketiciler işletmelere satış yapar. C2B işletmeleri, müşterilerin diğer şirketlere satış yapmasına izin verir.
- C2C – Tüketiciler diğer tüketicilere satış yapar. İşletmeler, tüketicileri birbirine bağlayan online pazar yerleri yaratır.
E-Ticaret Nasıl Yapılır?
Online alışveriş her gün gelişmeye ve değişmeye devam ediyor. İnsanlar bilgisayarlarından, telefonlarından, tabletlerinden ve diğer cihazlarından alışveriş yapıyorlar. Web siteleri inceliyorlar, sosyal medya sayfalarını ziyaret ediyorlar ve online mağazaları geziyorlar. E-ticaret yapmanın üç farklı yöntemini genel olarak inceleyelim.
M-ticaret
Mobil cihazlarda gerçekleşen online işlemler, mobil ticaret veya “m-ticaret” olarak bilinir.
Artık birçok kişi ürün araştırmalarını ve online satın alma işlemlerini telefonları üzerinden yapıyor. Bu trend herhangi bir yavaşlama belirtisi göstermiyor, bu nedenle online mağazanızı mobil cihazlar için optimize etmeniz çok önemli.

Kurumsal E-ticaret
Kurumsal e-ticaret, ürünlerin büyük şirketlerden veya kuruluşlardan satın alınması ve bu kuruluşlara satılmasıdır. Büyük bir işletme birçok farklı türde ürün satıyorsa veya birden fazla marka çizgisine sahipse, online satışa başladığında kurumsal e-ticarete katılıyor demektir.
Sosyal Medyada E-ticaret
Sosyal medya, e-ticaret mağazalarını geniş bir kitleye pazarlamanıza ve tanıtmanıza yardımcı olabilir. Sosyal medya, arkadaşlarınız ve ailenizle bağlantı kurmanıza olanak sağladığı gibi, müşterileri işletmenize çekme potansiyeline de sahiptir. Sosyal medya pazarlaması iyi yönetildiğinde müşterileri gayriresmi bir şekilde ürünlere çeker. Yeni müşteriler çekmenin yanı sıra, marka bilinirliği yaratmanıza ve satışlarınızı arttırmanıza yardımcı olur.
E-Ticaretin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Bir işletme büyüdükçe şirket içi operasyonları büyütmek, daha fazla envanter depolamak, yönetmek ve gönderi seçenekleri oluşturmak gibi birçok başlık eş zamanlı düşünülmelidir.
E-Ticaret Avantajları Nelerdir?
Online satış yapmanın bazı önemli avantajları vardır. En büyük faydaları sayacak olursak;
- E-ticaret hızla büyüyor
- Küresel pazarlama erişimi sunuyor
- Online ürün siparişi kolaylığı sağlıyor
- Genellikle daha düşük işletme maliyetleri içeriyor
- Doğrudan tüketiciye erişim sağlıyor
Tüm bu noktalar, e-ticarete katılmak için güçlü fırsatlar sunar. Her birini ayrıntılı olarak incelemek gerekirse:
E-ticaret Hızla Büyüyor
Online harcamalardaki son artışın çoğu COVID-19 pandemisi nedeniyle olsa da uzmanlar bu eğilimin devam edeceğini tahmin ediyor.
Küresel Pazarlama Erişimi
Geçmişte, bir işletmenin erişimi, mağazasının ön kapısından fiziksel olarak girebilen insan sayısıyla sınırlıydı. Bugün, e-ticaret, dünyanın her yerindeki müşterilere ulaşmanızı sağlar. İnternet kullanımındaki artış ve sosyal medyanın büyümesi, e-ticaret işletme sahiplerinin çeşitli ve yeni müşteri kitlelerine ulaşmasını kolaylaştırıyor.
Daha Düşük İşletme Maliyetleri
Bir web sitesi oluşturmak ve satış yapmak, geleneksel fiziksel bir mağaza işletmekten daha ucuzdur. Perakende alanı kiralamadan, bir mağaza ekibi işe almadan veya büyük bir depoya sahip olmadan bir e-ticaret iş kanalı kurabilirsiniz.
Tüm bu avantajlar, bütçenize katkıda bulunur. Kira ödemenize veya bina bakımı konusunda endişelenmenize gerek yok. Online satış yaparken, mağazanız günün 24 saati açıktır – fiziksel bir mağaza gibi izlenmeye veya personele ihtiyaç duymaz.
Doğrudan Tüketiciye Erişim
İnternet sayesinde, e-ticaret markaları hedef kitleleriyle doğrudan iletişim kurabilir. Kitlenizin dikkatini çekmek için dev bir reklam panosu kiralamanız veya TV reklamı planlamanız gerekmez. Markanızı ve pazarlamanızı, özel tekliflere ve kişiselleştirilmiş ürün tavsiyelerine kadar müşterilerinizin istek ve ihtiyaçlarına uyacak şekilde özelleştirebilirsiniz.